Monday, July 23, 2012

Did i marry to the right person?

a woman asked a common question
'how do I know if I married the right person?'

here's the answer
EVERY relationship has a cycle
in the beginning, you fell in love with your spouse/partner
you anticipated their call, wanted their touch
and liked their idiosyncrasies (unconventional behavior/habit)

falling in love with your spouse wasn't hard

in fact, it was a completely natural and spontaneous experience 
you didn't have to DO anything 
that's why it's called 'falling' in love... 
because it's happening TO YOU

people in love sometimes say, 'i was swept off my feet' 

think about the imagery of that expression
it implies that you were just standing there; 
doing nothing, and then something came along and happened
TO YOU

falling in love is easy 

it's a passive and spontaneous experience
but after a few years of marriage, the euphoria (excitement) of love fades
it's the natural cycle of EVERY relationship
slowly but surely, phone calls become a bother (if they come at all), 
touch is not always welcome (when it happens), 
and your spouse's idiosyncrasies, instead of being cute, drive you nuts

the symptoms of this stage vary with every relationship 

but if you think about your marriage 
you will notice a dramatic difference between the initial stage when you were in love 
and a much duller or even angry subsequent stage

at this point, you and/or your spouse might start asking, 

'did I marry the right person?' 
and as you and your spouse reflect on the euphoria of the love you once had 
you may begin to desire that experience with someone else
this is when marriages breakdown
people blame their spouse for their unhappiness 
and look outside their marriage for fulfillment

extramarital fulfillment comes in all shapes and sizes 

infidelity is the most obvious
but sometimes people turn to work, a hobby, a friendship, excessive TV, 
or abusive substances

but the answer to this dilemma does NOT lie outside your marriage

it lies within it
i'm not saying that you couldn't fall in love with someone else
you could

and TEMPORARILY you'd feel better

but you'd be in the same situation a few years later
because (listen carefully to this):

THE KEY TO SUCCEEDING IN MARRIAGE IS NOT FINDING THE RIGHT PERSON; 

IT'S LEARNING TO LOVE THE PERSON YOU FOUND

SUSTAINING love is not a passive or spontaneous experience

it'll NEVER just happen to you
you can't 'find' LASTING love 
you have to 'make' it day in and day out 
that's why we have the expression 'the labor of love'
because it takes time, effort, and energy
and most importantly, it takes WISDOM
you have to know WHAT TO DO to make your marriage work

love in marriage is indeed a 'decision'

not just a feeling.
remember always this:

'god determines who walks into your life

it is up to you to decide who you let to walk away,
who you let to stay, and who you refuse to let go'



ps, those who are still single may learn something from here..
those who are already married may take it as a guideline to improve your marriage & relationship 

Saturday, July 21, 2012

Tiket Universal Studio Singapore Murah!

wawawawa
baru saja menulis pasal aku tak beli tiket flight ke mana-mana selama cuti 2 bulan ni
sekali selasa lepas sudah terbang ke Singapore
Singapore je pun tak jauh mana
itu pun last minute planning sebab mak yang ajak
nak bercuti-cuti sebelum puasa katanya
dah alang-alang ke Singapore tu aku pun bawa la anak abang aku sekali
Syafiq & Syarin yang teringin sangat nak ke USS
bila check ticket online sekarang tengah peak season
harga tiket untuk dewasa $74 & $54 untuk kanak-kanak
mahal gila plus dah la currency 2.5!

bila google punya google sekali terbaca satu blog kakak ni
ada cerita macam mana nak dapatkan tiket USS murah
aku pun apa lagi terus la terjah untuk dapatkan info secepat mungkin
bila sudah darab bahagi
memang terbukti murah, tiket sah & bukan tipu
terus aku text kakak tu pukul 1 pagi cakap nak beli tiket
dalam masa 12 jam kakak tu email aku pdf untuk di'print'kan
so bila kat USS tu just bawa kertas A4 yang sudah siap diprint sahaja
nanti staff USS akan scan barcode dekat entrance & boleh terus masuk
tak perlu nak beratur beli tiket atau kena verified kat kaunter
yang paling penting bayar pada kakak tu dalam RINGGIT MALAYSIA
bukan Singapore Dollar..

untuk maklumat lanjut sila klik link tersebut
:)

cerita lain?

hari ini sudah masuk 1 ramadhan
cepatkan masa berlalu
rasanya macam baru semalam sambut tahun baru
tuptup 
tinggal kurang 6 bulan lagi sebelum 2013 menjelma
apa-apa pun saya ingin memohon maaf kepada semua
tak kiralah secara sengaja ataupun tidak sengaja
mungkin kadang-kadang saya tak perasan 
yang kata-kata saya boleh menguris perasaan seseorang
kalau ada yang terasa hati dengan saya
sila beritahu
insyaAllah saya boleh duduk berbincang dengan anda..

doa saya,
semoga ramadhan kali ini kita mendapat hidayah & keberkatan dari-Nya
amin..


ps, masih menjual tiramisu
sila order!

Friday, July 13, 2012

perkara

selamat bercuti!
2 bulan bakal berada di rumah tak buat apa-apa
cuti kali ni tiada perancangan untuk mengembara langsung
aku pun tak pasti kenapa aku tak booking mana-mana destinasi untuk terbang
mungkin sebab nak puasa & raya kot
atau mungkin sepatutnya aku perlu melakukan pemerhatian ke atas mana-mana syarikat 
tapi sampai sekarang aku belum mohon lagi
malas yang amat walaupun tugas yang perlu dilaksanakan itu diwajibkan selama 2 minggu sahaja!
jadi kepada stalker yang nak saya siasat tentang perjalanan office anda
sila maklum ;)

ermmm..
duduk kat rumah lama-lama tanpa membuat apa-apa
mulalah emosi asyik nak terganggu je
payah betul menjadi orang yang pura-pura kuat dihadapan masyarakat tetapi sebenarnya adalah manusia paling sensitif di dunia!
tidak kira la dengan siapa-siapa pun
dengan mak ke abah ke adik-beradik ke boipren ke kawan-kawan ke
aku memang cepat merasa tersinggung dengan kata-kata atau perbuatan mereka
lagi-lagilah dengan orang yang aku sayang..
tetapi yang selalu aku lakukan ialah dengan berlagak seperti tiada apa-apa yang berlaku
aku memang tidak suka menunjukkan perasaan aku dihadapan orang.
biarlah orang nak kata aku ego ke, poyo ke, bajet bagus ke
tapi yang penting aku berjaya membawa hati aku jauh.. 
jauh sehingga perasaan itu lenyap dan akan datang kembali
bukan apa, aku tidak suka mengadu atau mempamerkan kelemahan aku dihadapan orang
kadang-kadang bila kita cerita & minta pendapat orang
apa yang kita beritahu itu boleh membawa maksud lain pada pemikiran orang..
dah tak pasal-pasal orang ingat kita macam itu,
orang ingat kita macam ni
padahal masa kita bercerita & mengadu tu 
cuma nak menzahirkan perasaan kita pada ketika itu sahaja
tapi kalau sudah diceritakan pada orang..
tak mustahil cerita itu boleh berpanjangan dan sedikit sebanyak akan effect pada kehidupan kita semula..
itulah perkara yang paling aku elak sebenarnya!

biarlah aku terkenal dengan orang ingat aku sentiasa happy
ingat aku sentiasa senang
ingat aku sentiasa tiada masalah
ingat aku sentiasa bermulut celupar 
ingat aku sentiasa yang mencetuskan perbalahan..

memang kadang-kala kita tak dapat nak memuaskan hati semua pihak
bukan semua perkara dapat perlu kita jelaskan
biarlah sampai masa takdir yang menceritakan segalanya..

maafkan, jika aku tidak pandai mengambil hati
maafkan, jika aku tidak pandai berpura-pura
maafkan, jika aku tidak pandai membohongi
maafkan, jika aku tidak pandai berlagak sweet

kerana apa yang terzahir dari bibirku itu adalah kata-kata paling ikhlas yang dapat aku sampaikan jika kau merasakan aku sebagai sahabat..



ps, lebih senang melihat kebahagian orang lain atas apa yang kita
lakukan, amin..