Friday, December 31, 2010

fikiran

betul orang kata setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian
jalan penyelesaian yang macam mana itu semua bergantung pada situasi
tetapi jalan penyelesaian itu hanya untuk orang yang berfikiran positif
orang yang berfikiran positif yang memikirkan tentu ada yang lebih baik pada esok hari

bagaimana pula untuk orang yang berfikiran negatif?

bunuh diri?

itu jalan penyelesaian terakhir.

mematikan diri supaya akal tidak dapat berfungsi
mematikan diri supaya hati tidak perlu disakiti
mematikan diri supaya jiwa tidak ada tekanan

arghhhh!
perkara mudah bukan

pernah cuba lakukan?

oh jangan pura-pura baik seolah-olah kamu tidak pernah berfikiran negatif
dalam seumur hidup tentu pernah sekali kamu memikirkannya!

tak kiralah apa masalah sekalipun

sama ada gagal dalam peperiksaan
kena marah
dibenci kawan
hilang pekerjaan
tewas dalam perlawanan
kereta rosak
tiada wang
ada kematian

ataupun

putus cinta

itu semua masalah bagi tiap-tiap individu!

kecil pada kita
besar masalah pada dia

kecil masalah pada dia
besar pada kita

manis mulut menasihati
pandai lidah berkata-kata
itu percakapan orang

nak ikut dengar
tak nak ikut melawan

apa yang jadi kau yang rasai
aku melihat paling tinggi menangisi

oh tuhan!

KAU berikan otak & akal untuk manusia membuat pilihan
jangan jadikan hati & perasaan sebagai pemusnah kehidupan




ps, aku yang mana satu?


selamat tahu baru 2011 pembaca

Saturday, December 18, 2010

soooo long sucker!

it's so fun when you can trace hater who like to read your blog!
thanks to live traffic feed~

not only that;
she also introduced to her friends
how sweettt
now im popular
^_^


ps, who is she?
later will let you know!

Friday, December 17, 2010

loser!

i have 100 girlfriends who loves me when im talking
1 hate doesn't affect me at all!



ps, everybody hates you~

Tuesday, December 14, 2010

apa yang dicari dalam kehidupan?

tanya pada diri sendiri
dimana dunia?
dimana diri?

kalau kau satukan

apa yang terjadi?

tidak semua orang menerima kita
tidak semua orang memahami kita
ada salah
ada silap
kau tanggunglah sendiri

menyesal
membicara
untuk apa ditangisi?
aku
kau
kamu
dia
yang perlu perbaiki diri

dunia tak pernah kejam
kalau bukan kita yang mencari

ingat
menginsafi bukan jalan penyesalan walaupun semesti

manusia

ideologi aku & kau berbeza
siapa yang betul
siapa yang salah
tiada apa berkuasa

jadi pilihlah yang peduli!



ps, aku bukan orang yang kau cari..

Monday, November 22, 2010

sedang PMS

kadang-kadang bila kita teringat apa yang bf kita dah buat dengan kawan kita
kita boleh jadi nak marah
ye walaupun masa itu dia belum lagi jadi bf kita
tapi tak mustahil perkara itu boleh menimbulkan keraguan

..........

patutlah orang selalu cakap kenapa perlu jaga adab pergaulan
sebab kita tak pernah tahu dengan siapa kita akan berakhir

baik buruk tindakannya
kitalah yang terima!



ps, apa yang aku dia kamu telah lakukan?

Tuesday, November 16, 2010

bukan rezeki

sudah sebulan lebih aku meninggalkan naddys
bukan tidak mahu 'kemas kini' tetapi masa tidak mengizinkan
kebelakangan ini juga aku banyak menulis untuk tujuan akademik
jadi masa untuk blog seolah-olah tiada
walaupun terlalu banyak perkara yang terjadi..

antara yang memberi impak dalam kehidupan
laptop pink dell yang menjadi peneman setia aku selama ini telah hilang
hilang dalam erti kata lainnya; dicuri oleh seseorang
siapalah aku untuk menuduh
tetapi jika difikir dengan logik akal
tentu orang yang berada di dalam rumah juga yang melakukan

aku pasrah dengan apa yang terjadi
mungkin ini balasan atas kesalahan dosa-dosa aku selama ini..

...........

bahagia?
setakat ini iya
jujur mengatakan aku senang bersamanya
sampai bila?
biar waktu & takdir yang menentukannya..



ps, selamat hari raya aidiladha

Friday, October 1, 2010

penting!

jangan curi dia




ps, saya tak curang..

Tuesday, September 21, 2010

my confession:

i was raised from very young to be very independent and matured and responsible like motherly so sometimes it come across a bit wrong people think that im bossy or im just
"like get out off my face i want to do this and i want to do it on my way"
but its not!
its just that my personality developed that i had to take control and looked after everyone



ps, i hope you satisfied!

Monday, September 20, 2010

kabur

perasaan mati untuk seketika
bila jiwa menulis kembali
insyaAllah akan dikemas kini


..........


selamat hari lahir ke-23 tahun untuk bercantum meletup bergabung!

engkaulah kawan
engkaulah teman
engkaulah sahabat

tapi kini aku ragu
terlalu banyak persoalan difikiran
jika hati aku tenang
akan aku soal kau satu persatu
aku harap kau tunggu

maafkan aku!



ps, sayang..

Monday, August 30, 2010

percaya siapa?

pada keluarga
pada saudara
pada teman
pada kekasih

atau

pada yang esa?

siapa yang bersalah
siapa yang tersilap

atau

siapa yang mengkhianati?

aku atau dia yang keliru
aku atau dia yang terburu

atau

kami yang cemburu?


..........

kau & aku sama-sama punya fikiran
mari berakal walaupun se'zarah!





ps, tak tahu malu..

Thursday, August 12, 2010

terkenang

"Jatuh Cinta"
antara lagu klasik kegemaran saya
;)


video klip dari filem cinta pertama - my girl
filem thailand tapi di alih bahasa indonesia
antara cerita terbaik kegemaran saya juga


sesiapa yang pernah ada best friend tak kira lelaki atau perempuan masa zaman kanak-kanak dulu
pasti akan ber'emosi apabila menonton filem ini
:)





ps, dengar & tengok 100 kali pun tak akan pernah bosan

Wednesday, August 11, 2010

rela menanti

apa yang engkau impikan bukankah untuk bahagia
perlu apakah lagi bersandiwara
bukan kasih & sayang yang membuat diri gelisah
tapi penghalang cinta yang kita tempuh

rela menanti walaupun parah walau berdarah
rela menanti walau terhalang walaupun marah

rindu selalu membara di dada
ingin selalu berjumpa bermesra
rela hatiku kau curi
rela hingga akhir nanti





ps, tenat dah aku ni..

Tuesday, August 10, 2010

ramadhan 1431

selamat berpuasa!
ada salah silap harap dapat maafkan
& yang penting halalkan makan minum saya
semoga ramadhan kali ini memberi hidayah kepada kita semua
amin..





ps, mahu berhenti semua perkara-perkara liar

Monday, August 9, 2010

yang jujur!

bukan rupa paras yang menjadi ukuran
tapi
poket penuh yang menjadi pilihan





ps, tak malu mengaku!

Wednesday, August 4, 2010

pergi lagi

lebih kurang dalam masa 6 jam lagi aku akan ke beijing
insyaAllah akan menetap di rumah kak yati selama 5 hari
persiapan semua alhamdulillah sudah lengkap
hanya tinggal masa untuk berlepas sahaja
:D

anyway perjalanan kali ini agak padat
sila lihat jadual dibawah


rabu:

-sampai

-ke nan luo gu xiang & san li tun

-ke night food market

-ke hard rock cafe


khamis:

-ke tiananmen square

-ke forbidden city

-ke temple of heaven

-ke niujie mosque (ox street)

-ke beihai park

-dinner di le little saigon bersama lydia & rakan-rakan


jumaat:

- ke badaling great wall

-ke olympic stadiums

-ke wang fu jing shopping street

-ke qianmen street


sabtu:

-ke summer palace

-ke hutong complex

-ke silk street (xiushui market)

-party di rumah manon
^_^


ahad:

-pulang

sebelum pulang insyaAllah akan jalan-jalan di sekitar tianjin dahulu


..........


rasa-rasanya selepas ini tiada lagi percutian ke luar negara sehinggalah awal bulan disember
ikut perancangan insyaAllah akan ke singapore pada 3-6 dis (kenduri kahwin imah)

5-9 januari 2011 ke bali bersama keluarga
tiket flight & hotel sudah booking


..........


manusia hanya merancang Allah s.w.t jua yang menentukan





ps, ma selalu bising asyik berjalan je!



update!

tak sampai beberapa minit baru je insaf taknak pergi holiday
sekali irene bagitahu airsia ada buat route pergi seoul
rm 99 pulak tu
dah la seoul tersenari dalam wishlist aku
gila tak pergi!




ps, sila simpan duit!



updates:

sudah beli return flight ticket to seoul pada 3-8 november 2010
dengan harga RM 265 sahaja!





ps. sumpah kena bunuh dengan ma!

Tuesday, August 3, 2010

sila hubungi

"adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku"

yuna - dan sebenarnya

..........

tiada apa yang menarik
jauh sekali nak kata handsome

kerjayanya cuma sederhana
tidak rasa berjawatan tinggi
kalau ikut pilihan ma
tentu tinggal dalam mimpi

tetapi dia buat saya teringat
teringat tentang dia yang macam semacam
perkenalan singkat hanya beberapa hari
tak mungkin ada kata cinta

..........

haishh
dengan kekasih-kekasih sebelum ini
belum pernah berperasaan begini
walaupun pada ketika itu belum couple
tak ada pula sampai termimpi-mimpi

adakah ini dikatakan cinta pandang pertama?
atau aku yang saja-saja suka?

..........

kepada kekasih sekarang
maafkan saya
bukan mahu berniat curang
cuma berlaku jujur pada hati
selagi dia bukan milik saya
insyaAllah kita kekal sampai mati




ps, dia meninggalkan kenangan
benci!

Monday, August 2, 2010

jiwa

aku menghadapi tekanan perasaan terlampau pada ketika ini
perasaan untuk menyakiti hati teman-teman dengan sengaja menular kuat dalam jiwa aku
pada mereka yang terasa tahniah aku ucapkan
sekurang-kurangnya aku berjaya membuat mereka terluka tanpa sebab atau rasa bersalah

berkongsi rasa?
oh itu bukan kehidupan aku
aku lebih rela bersikap rahsia atau tidak mempamerkan kejujuran
untuk apa aku berkongsi jiwa kalau kamu tidak jujur dalam memberi simpati?

aku sedar sebagai manusia normal bukan senang untuk memahami atau mengasihani teman
kamu fikirkan sendiri reaksi apa yang dapat kamu berikan selepas teman meluahkan perasaan?

kamu mahu kata yang kamu simpati?
kamu mahu kata yang kamu mengasihani?
kamu mahu kata yang kamu memahami?

bukan itu jawapan yang aku mahukan!

atau ye mungkin aku terlupa

ada juga teman yang sanggup sama-sama atau pura-pura menangis hanya untuk menunjukkan sikap prihatin
sedangkan secara zahirnya mereka tidak kisah pun dengan apa yang terjadi

itu masalah kau
bukan masalah aku
kenapa perlu aku membebani fikiran aku dengan perkara yang kau lakukan?

aku disini hanya untuk bersama kamu bahawa aku ada sebagai teman
teman yang kononnya wujud disaat susah & senang
atau sebenarnya terpaksa bersikap hipokrit kerana tidak mahu kehilangan teman

nanti kalau aku tidak pandai menunjukkan 'kesian' bagaimana?

kau fikirlah sendiri!

..........


komen & mesej sama ada di facebook atau hp
tidak cukup untuk menunjukkan yang kamu benar-benar berusaha





ps, atau mungkin aku tersilap kerana terasa penting dalam hiburan kamu!

Saturday, July 31, 2010

cukup 30 hari

tanpa NASI

bulan kedua tanpa nasi & semua jenis mee pula

tahniah nadia~


..........


saya tidak mahu melakukan diet secara drastik seperti sebelum ini
kerana selalunya tidak menjadi

sebelum ini saya akan terus berhenti makan semua jenis karbohidrat & membuat senaman secara terlampau

kesudahannya tak sampai 2 minggu saya kembali kepada rutin asal kerana tidak tahan & penat

jadi doktor di klinik mega mengesyorkan saya dengan langkah mengikut bulan

bulan pertama:
berhenti makan nasi

bulan kedua:
berhenti makan nasi & semua jenis mee
(termasuk spaghetti & sewaktu dengannya)

bulan ketiga:
berhenti makan nasi, mee & roti

bulan keempat:
berhenti semua karbohirat & gantikan dengan protein
mulakan senaman secara sederhana

bulan kelima & keenam:
teruskan diet & senaman

januari 2011:
mari kita lihat hasilnya
:)


sejujurnya saya tidak meletakkan harapan terlalu tinggi
jika saiz pakaian saya dari 18uk turun kepada 16 atau 14uk
itu sudah cukup memberi harapan baru kepada saya


*doktor menasihatkan saya supaya membuat senaman dari mula diet lagi tetapi oleh kerana saya terlalu malas & berkata jujur padanya
dia memahami saya


doktor kata diet tidak seharusnya menjadi bebanan
tetapi ikut pada kemampuan

cantik dimata orang belum tentu sihat di badan kita




ps, sayang dr. chandra!

Friday, July 30, 2010

ah ah~

kawan saya bilang

"kalau main pakai condom itu bukan sex!"

jadi kalau nak main jangan pakai condom

peace
^_^



ps, nak kahwin la!
yummy~

Thursday, July 29, 2010

datang rajin

19-25 julai
perhentian kecil:

selamat datang ke long beach
:)


sebelum diving kena siapkan peralatan dulu
periksa semua barang-barang supaya keselamatan menyelam terjamin


makan malam bersama geng-geng diving di shari-la resort


bersama dive master saya!


dalam perjalanan ke paul reef


kat long beach ni banyak gila gerai-gerai
usahkan gerai bar pun banyak
so kalau nak mabuk takde hal~

anyway makan kat long beach agak pricey
sekali makan dalam rm 10-15
jadi kalau nak datang sini sila bajet duit makan anda dalam rm 40-50 sehari
kalau tak memang terliur la tengok orang lain makan...


ini tapas bukan tapai
hidangan untuk makan malam
aku tertipu dengan menu
ingatkan banyak sebab mahal
sekali ini je dia bagi
gila tak kenyang

celaka punya tapas!


kat long beach famous dengan arak jenama orang utan
kalau minum confirm jadi beruk lepas tu
:P

di monkey bar
*aku tak minum arak orang utan
jadi muka beruk itu hanyalah lakonan semata-mata
sila jangan salah faham..


xaxau di black pit bersama rakan-rakan aussie
satu uni tapi mereka semua seniors


wah! dikelilingi jejaka~
*dua jantan dibelakang tu bukan pondan
tapi disebabkan ladies nite jadi mereka terpaksa dress up perempuan untuk mendapatkan arak percuma


dengan roommate saya nuria!


lelaki kalau joget lagi sakan~


dinner lagi


penat duduk
tak penat joget


mak nyah tu terer gila main api pusing-pusing
siang dia kerja jadi waitress


if datang long beach
please please pergi black tip!


crowd dia ramai gila ok!
bar lain semua kalah


i memang suka bermanja u ollss!
dengan erti kata lainnya gediksss
:P


omg!
sumpah benci gila tengok muka aku time ni
gila biatchhh



sakit hati gila sebab separuh gambar dalam underwater camera hilang
tak sure kenapa tapi maybe memory card rosak kot
so meaning kena pergi long beach lagi la
walaupun dah 4 kali pergi tapi still tak pernah boring


*long beach/perhentian kecil tidak sesuai untuk family
atau orang baik-baik seperti teman lepak anjung saya
jadi saya tidak mengesyorkan anda ke sana

jika orang seperti anda yang tidak gemarkan parti tetapi mahu ke pulau
sila ke perhentian besar atau pulau redang
:)


..........


sebelum pulang ke kl
aku & nuria singgah kuala terengganu dulu
kebetulan waktu itu ada gamelan world music festival
jadi saja datang nak support teman-teman aswara/ask

time ni mereka tengah buat latihan untuk main show pukul 9 malam



..........


kisah sepupu saya:

dia hanis aliaa
dia cantik
dia bertudung
dia belum berkahwin
:)

anyway gambar ni dia terpaksa tutup muka sebab tak pakai tudung
siapa-siapa nak tengok muka dia sila cari blog dia
confirm terpikat dengan keayuan wajah dia!


dia nurul nadia
dia tak cantik
dia tak bertudung
dia juga belum berkahwin
;)

dia tak perlu tutup muka sebab dia rasa dia sangat comel!
muahahahhahahha~


jari-jemari kami
marilah datang sarung cincin..

kami suka praktis main inai sebab tak sabar nak kahwin nokkkk


*sejak hanis aliaa dah habis belajar & nurul nadia dah pulang semula ke malaysia
hampir setiap hari kami melihat wajah masing-masing
pergi tengok wayang sama-sama
makan kfc sama-sama
teman aku jalan sama-sama
kutuk orang sama-sama
tidur pun sama-sama
kita semua memang selalu sama-sama
ngeh!~



..........


jalan masjid india:

dah pakai inai kat jari
kat tangan pun nak juga
:D


irene punya henna cantik
penuh je corak dia~


..........



ini meehon sup berdengung
makanan terlazat untuk masa kini!

hari tu jalan-jalan dengan ma pergi nilai 3
sekali nampak banner sup berdengung
macam sedap je bunyikan
so ajak la ma singgah makan kejap

reaksi selepas makan..

sedap nak mati sup ni!
kat nilai 3 famous gila ok
yang kesiannya macam mana la kami boleh tak tahu
padahal rumah kat nilai impian je
itu la nilai 3 belakang rumah berlagak tak mahu pergi
kan dah rugi..

*untuk orang yang sedang ber'diet sangat la tak layak makan sup berdengung
minyak & lemak dia perghhh boleh buat pelampung!





ps, minat kat orang lain tapi dapat orang lain
macam mana tu?!

Monday, July 26, 2010

baru pulang

perhentian island long beach best sangattt
seminggu tak cukup
tapi puas!



ps, suka & duka

Monday, July 19, 2010

rahsia saya

"sejak menggunakan olay total effect kulit saya menjadi semakin halus & licin
ia juga dapat menghilangkan kesan-kesan jerawat pada wajah saya
kulit muka saya juga semakin cerah & lebih sekata berbanding dulu"

wah!

boleh jadi duta olay tak?
^_^

ngeh ngeh ngeh

pape pun itu adalah statement ikhlas dari saya
saya tidak dibayar oleh sesiapa untuk mengeluarkan statement seperti itu
itu adalah pendapat peribadi saya mengenai olay

saya mula menggunakan olay total effect sejak setahun yang lepas
perasaan untuk mencuba produk baru wujud setelah saya tidak mampu lagi untuk membeli pencuci & krim muka dari klinik kulit
harga yang terlalu mahal sehingga mencecah ratusan ringgit membuatkan saya mula sedar yang saya perlu berubah
almaklumlah sekarang mungkin tidak terasa kerana menggunakan wang ibu bapa
tetapi sampai bila?

jadi saya terfikir yang saya perlu mencari alternatif lain
sebelum menggunakan olay total effect saya telah mencuba berbagai jenis produk yang berada di pasaran
dari produk yang terkenal sehinggalah kepada yang tidak dikenali
tetapi semuanya masih tidak berjaya

untuk pengetahuan pembaca saya mempunyai masalah kulit yang sangat sensitif & berjerawat (jenis bernanah)
kerana itu saya dinasihatkan oleh doktor untuk menggunakan produk yang diberikan olehnya sahaja
memang saya akui pencuci & krim muka yang dikhaskan oleh doktor tersangatlah bagus & berkesan
selepas 2 minggu menggunakannya termasuk memakan 2 jenis pil (antibiotik & jerawat)
jerawat yang bernanah di muka saya menjadi kering
dan selepas 3 bulan saya tidak perlu lagi memakan pil
cukup sekadar mencuci muka & menyapu krim malam sahaja
saya telah menggunakan pencuci & krim muka dari klinik selama 3 tahun
ini kerana apabila saya cuba untuk menggunakan produk lain kulit muka saya akan kembali berjerawat & menjadi gatal-gatal
kerana itu saya tidak berani lagi untuk mencuba produk lain sehinggalah saya menjumpai olay total effect

sebelum mengguna semua produk keluaran olay
saya hanya mencuba krim moisturizer olay total effect sahaja
selepas sebulan saya mencuba krim malam total effect pula
setelah melihat tidak ada apa-apa tidak balas negatif
saya mencuba pencuci mukanya juga
apabila olay mengeluarkan produk body butter (sabun mandian)
saya tidak teragak-agak untuk membelinya
ternyata produk keluaran olay total effect sangat berkesan dengan kulit saya

dan sehingga ke hari ini jika ada saudara-mara & teman-teman lama yang berjumpa
mereka pasti akan menegur & bertanya produk apa yang saya guna setelah melihat perubahan ketara ke atas kulit muka saya

terima kasih olay total effect!


cream cleanser


daily moisturizer gentle spf 15


night cream


body butter



..........



ramai mungkin berpendapat olay total effect hanya sesuai untuk peringkat umur 30 tahun ke atas atau anti aging sahaja
tetapi bagi saya jika kulit muka anda selalu terdedah kepada cahaya matahari
ini juga boleh membuatkan kulit muka kita menjadi kering & nampak tua
jadi nasihat saya lebih baik mencegah daripada merawat

kesimpulannya tidak salah untuk menggunakan produk anti aging walaupun berumur 20 tahun asalkan ia sesuai dengan kulit muka kita

*tips: gunakan moisturizer selepas mandi pagi & sapukan night cream selepas mandi malam



selamat mencuba
:D




ps, tidak kedekut untuk berkongsi kecantikkan

Sunday, July 18, 2010

tidak terdapat

maaf
saya tidak punya masa untuk sesiapa yang tiba-tiba memerlukan
sila minta dari rakan-rakan lain




ps, jangan terasa

Monday, July 12, 2010

some say..

some say what?!

fuck off



ps, so long suckers

Sunday, July 11, 2010

tidur

fikiran kosong
bercelaru
terganggu
tiada kata-kata



ps, gembira!

Wednesday, July 7, 2010

jangan pergi

tiba-tiba sepi
semacam ada yang memanggil
kiri kanan aku mencari
sesuatu benda yang tak pasti

mungkin hari esok lebih bahagia
mungkin hari esok lebih sempurna
kalau itu bukan milikku
kau tenangkan aku



ps, menanti..

Tuesday, July 6, 2010

di kuala lumpur

aktiviti-aktiviti pada minggu yang lalu..


di legend hotel:








di subang:



di wangsa maju:








main tendang bola terpantas
kalau menang dapat jersey
malangnya semua kalah
:(





ke putrajaya:

bengong!


kesian mak esah tak nampak muka




di putrajaya:






..........


ini teman baru saya
baru 6 hari
:D

..........


maafkan saya japo
saya sayang awak
tapi awak jauh sangat..




ps, jangan salah faham!